maandag 8 maart 2010

DUITSERS

Ja ik ben er nog, rustig maar! Was een leuk weekend, eindelijk weer eens een blauwe lucht, sjeez wat was ik daar aan toe. Stond al een tijdje op het verlanglijstje om eens naar Papenburg te gaan, de Meyer werft bezoeken (ja met een t, zo schrijven die germanen dat). De Meyer werf bouwt al sinds 1795 schepen, de laatste decennia zijn ze met name gespecialiseerd in het bouwen van cruisers, niet van die lullige dingetjes, nee echt mega apparaten.

Kijk, hier begonnen ze tig jaren geleden:

die alte Werft

Als je goed kijkt zie je de naam nog vaag op de gevel staan. Op een gegeven moment reed een kerel een autootje naar binnen en kon ik nog even in de voormalige fabriek gluren, tegenwoordig in gebruik voor evenementen:

Inside the old factory

Gaaf, bij ons was dat al lang afgebroken, kijk, de oude klok nog in tact:

Time will tell

Oh ja, ik zag ook nog een ‘geleend’ exemplaar staan, hij was nog in onze oranje kleur ook. Zeker vergeten terug te brengen 65 jaar geleden:

Borrowed from the Dutch?

Afijn, ik was zo naief om te denken dat we met een man of 20 wel aan de sterkte zouden zitten qua rondleiding, ik bedoel, het is winter, een zaterdagmorgen, valt wel wat mee nietwaar? Bleek dan toch een BUS of 20 te zijn… Echt, ongelooflijk wat een business is dat zeg, alleen al de bezichtiging is een mega handel. Bussen gaan af en aan:

Loads of busses

Even de gereserveerde kaarten halen, gelijk al een prachtig model van de Oriana in een vitrine, dik twee meter lang, hebben ze ook gebouwd bij Meyer (de echte dan hè?):

Backside

Op naar de echte werf. Meyer is dus al actief en de 6e generatie familiebezit, 2600 werknemers en 3 x zoveel aan personeel in de aanleverende sector. Ze bezitten het grootst overdekte droog dock ter wereld, 550 meter lang, 75 meter hoog en 125 meter breed:

DSC_2378

Echt huge! Door de diverse sluizen naar het bezoekerscentrum wat speciaal gebouwd is alleen voor de honderden bezoekers die er per dag komen, 9 euro p.p. dat loopt lekker door:

Airbridge

Wat een bedrijf, alleen de bezichtigingen al. Onze vrouwelijke gids, die al 20 jaar rondleidingen verzorgt, vertelde dat ze begon als 1 van de 8 en dat het er nu 60 zijn. De rechtse dame, heel bijzonder, een Duitser met humor, ik mocht haar onmiddellijk:

Know how

Toen door naar de diverse modellen en de geschiedenis van de werf, het eerste houten schip:

First build ship back in 1795

…en de Triton, het eerste stalen schip, er zouden nog 380 volgen tot de laatste die nu op stapel staat:

First steel boat 'Triton'

Ze schijnt nog steeds te varen op de middellandse zee. Voor hun cruisertijdperk bouwden ze ook dit soort jongens, nog steeds op incidentele basis zijn er andere schepen bespreekbaar:

Container transporter

Voor Walt Disney bouwen ze ook schepen, dan krijg je dit soort wensen:

Especially made for Disney®

Wel gaaf wat ze allemaal kunnen tegenwoordig, de mogelijkheden lijken bijna onbegrensd. Kijk, voorbeeldje van een bar, prachtig houtwerk:

Barsection

Kijkje in de enorme hal waar continu doorgewerkt wordt, elke dag date en schip te laat wordt afgeleverd kost de werf €300.000,- en ls je bedenkt dat zo’n cruiser 600.000.000 genereert dan wil je wel doorlassen natuurlijk:

Will be connected

Massive constructions

Block sections welded together

Wat een bedrijf man, geweldig! Kijk, zo ziet het er uit als het uiteindelijk bijna klaar is:

2815062920054958397S600x600Q85

En bijna gereed om haar naar buiten te schuiven, 250 meter land, 45 meter breed en 75 meter van top tot kiel, Celebrity Equinox:

Celebrity-equinox-cruise-ship-shipyard-5

Toen wij er waren lag het zusterschip buiten, de Celebrity Eclipse:


DSC_2376

Leuk om te zien al die heavy machinery. In de andere hal werd ook nog aan een project gewerkt:

DSC_2337

Over dik een maand gaan we naar de Rotterdamse haven om aan boord te kijken bij Henk die ons de Berge Pacific zal laten zien, een bulk carrier die ijzererts uit zuid Amerika haalt naar Rotjeknor, 360 meter lang, 50 meter diep en 60 meter breed:

104797

That’s a big bastard!

2 opmerkingen:

  1. Over schepen gesproken, zondag zagen we vanuit de lucht ook nog een enorm object de haven van R'dam binnen schuiven!
    Wat een enorme schepen zeg! Echt gaaf zo'n uitje! Dat oude gebouw is mooi zeg! Is het deels gerenoveerd?

    Je had in ieder geval een goed excuus om even afwezig te zijn, het levert weer super verhalen op!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankdank, ik keek zondag jaloers naar de horizon (en de overvliegende kisten) het meer is nooit vol nietwaar?

    Ciao, GERT

    BeantwoordenVerwijderen